Er zijn veel goede redenen om te gaan sporten: het is goed voor je gezondheid, je kunt ermee afvallen en het geeft je energie. Maar hoe krijg je die motivatie eigenlijk voor elkaar? In dit artikel lees je 7 tips die je helpen om gemotiveerd te blijven voor sporten!

Wat is motivatie?

Motivatie is een belangrijke factor wanneer het gaat om het beginnen of volhouden van een sport. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen moeite hebben met het vinden en behouden van motivatie. Maar wat is motivatie precies? En hoe kun je ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft?

Motivatie is eigenlijk niets meer dan je drijfveer om iets te doen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een doel dat je wilt bereiken, maar ook door iets wat je wilt vermijden. Bij sportmotivatie is het vaak zo dat mensen gezonder willen worden of fitter willen worden. Ze willen bijvoorbeeld afvallen of spiermassa kweken. Soms is de motivatie ook simpelweg om lekker in hun vel te zitten of om weer eens wat aan beweging te doen.

Hoe krijg je motivatie?

Als je net bent begonnen met sporten, of als je gewoon een beetje uit vorm bent, kan het soms lastig zijn om gemotiveerd te blijven. Je weet dat sporten goed voor je is, maar het lijkt er altijd wel iets tussen te komen. Of misschien ben je wel gewoon wat lazarus en vind je het gewoon niet leuk. Hoe dan ook, hier zijn een paar tips om je motiveren voor het sporten:

-Een work-out partner zoeken. Samen met iemand anders naar de sportschool gaan of samen gaan hardlopen is een stuk gezelliger en je voelt je vast verantwoordelijk om niet af te haken.

-Een schema maken. Een schema helpt om structuur aan je work-outs te geven en als je eenmaal begint met volgen, zal het steeds makkelijker worden om door te zetten.

-Realistische doelen stellen. Als je doel bijvoorbeeld is om drie keer per week te gaan hardlopen, probeer dan niet meteen te hard te gaan en elke keer 10 kilometer te lopen. Begin rustig en bouw het langzaam op, zodat je niet ontmoedigd raakt als je het niet meteen volhoudt.

-Een beloning bedenken. Als je eenmaal een week of twee achter elkaar volhoudt om drie keer per week te gaan hardlopen, beloon jezelf dan met iets wat je leuk vindt, zoals een nieuwe workout-outfit of een massage.

Wat zijn de gevolgen van een gebrek aan motivatie?

Een gebrek aan motivatie kan eruit zien dat je minder prestaties levert, dat je moeite hebt met het vinden van energie of interesse voor een bepaalde activiteit. Het kan ook zijn dat je gemakkelijker afgeleid bent en sneller opgeeft. Dit alles kan ervoor zorgen dat je steeds minder gaat sporten, waardoor de kans groter wordt dat je uiteindelijk helemaal stopt met sporten. Dit is niet alleen erg jammer, want sporten is goed voor je gezondheid, maar het kan ook negatieve consequenties hebben voor je sociale leven en emotionele welzijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *